top of page

Linnoituksen Krouvi

Tällä sivulla pääset tutustumaan tarkemmin Krouviin sekä sen mielenkiintoiseen ja vivahdekkaaseen historiaan.

 

Linnoituksen Krouvi on koko perheen viihtyisä olohuone, jossa taustamusiikkina soivat vanhat vinyylit. Illalla on tarjolla laadukas à la carte sekä siihen sopiva juomavalikoima. Ravintolan viinit on valittu pääosin pieniltä viinitiloilta suoraan maahantuojilta, joukossa on herkkuja, joita muualta ei löydy!

 

Raaka-aineet on pääosin läheltä tuotettuja (muikut Saimaalta kalastaja Häkkiseltä, porsaat Ikosen tilalta Lappeenrannasta, lammastuotteet Seppo Villalta, marjat ja sienet puhtaista lähimetsistä paikallisilta poimijoilta jne.) ja ruokalista sisältää paikallisten suomalaisten perinneruokien lisäksi tuulahduksia venäjältä. Kaikesta tästä tarjonnasta huolimatta hintataso on kuitenkin erittäin kuluttajaystävällinen.

 

Ravintolassa on lisäksi esillä näyttely, jossa on esillä valikoitujen kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksia. Tilassa tulee jatkossakin olemaan vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Linnoituksen Krouvin omistaja Rauno Rönnberg ja Keittiömestari Ulla Liukkonen ravintolan etupihalla yhdessä tuoreen onnellisen avioparin kanssa.

+358 541 2430

info@linnoituksenkrouvi.fi

Vesiportinkuja 5

53900 Lappeenranta

- Pöytävaraukset

- Yksityistilaisuudet

- Yritysjuhlat

- Näyttelyt ja tapahtumat

OTA YHTEYTTÄ:
​Linnoituksen Krouvin perinteikäs historia

 

Alkuperäinen käyttö

 

Linnoituksen Krouvin isännöimä vankka tiilirakennus omaa vaiherikkaan menneisyyden. Se valmistui v. 1915 eli täyttää 100 vuotta v. 2015. Se rakennettiin venäläisen sotaväen kulkutautisairaalaksi (tuon ajan kulkutauteja olivat mm. isorokko, kolera, lavantauti, tuhkarokko jne). Kun Suomi itsenäistyi, rakennus jatkoi suomalaisena kulkutautisairaalana vuosina 1918-1941.

 

Synnytyssairaala

 

Rakennukseen perustettiin Lappeenrannan synnytyssairaala v. 1941. Synnytyslaitos (nimitys siihen aikaan) toimi rakennuksessa vuosina 1941-1955. Silloin valmistui uuden keskussairaalan synnytysosasto ja synnytykset siirtyivät sinne. Tiettävästi viimeiset synnytykset Linnoituksen synnytyslaitoksella tapahtuivat v. 1956 alkuviikkoina. Siirtymävaiheessa synnytyksiä tapahtui molemmissa (1955 lopulla ja v. 1956 alussa).

 

Ennen Linnoituksen synnytyslaitosta Lappeenrannassa synnytettiin kaupungin sairaalassa, joka sijaitsi nykyisessä Paasikivenpuistossa suurin piirtein Osuuspankkia vastapäätä. Suurin osa synnytyksistä tapahtui siihen aikaan vielä kotona.

Linnoituksen synnytyslaitoksen lisäksi tällä aluella synnyttiin Kaukaan tehtaan sairaalassa tai Rauhan sairaalassa. Kaukaan sairaala Kaukaan tehtaan omistama, mutta palveli “ostopalveluna” Lauritsalan kauppalan kaikkia asukkaita. Osa Lauritsalan lapsista syntyi kuitenkin Linnoituksessa ja osa Rauhassa. Linnoituksessa syntyivät lappeenrantalaiset sekä ympärillä olevien maalaiskuntien lapset. Suuri osa syntyi vielä kotona.

 

Sädehoitokoti

 

Kun synnytykset siirtyivät keskussairaalaan, nykyisen Linnoituksen Krouvin rakennukseen perustettiin sädehoitokoti. Tässä käytössä rakennus oli vuosina 1956-1965. Sädehoitokotia piti sitä varten perustettu yhdistys, joka järjesti tämän palvelun niin kauan kun keskussairaalaan valmistui sädehoitolaitos.

 

Kehitysvammaisten päivähoitola

 

Sädehoitokodin jälkeen rakennukseen tuli Kehitysvammaisten päivähoitola, joka toimi siinä vuosina 1966-1992.

 

Erilaisia yritystoimintoja

 

Tämän jälkeen rakennuksessa oli eripituisia ajanjaksoja vuosina 1992-2006 useita eri toimintoja. Siinä oli yritysten tiloja, ja se on palvellut myös osittain asuinkäytössä. Sen jälkeen erilaisia kulttuuri- ja taiteilijatiloja sekä myös mm. harrastajateatteri. Linnoituksen Krouvi tuli rakennukseen v. 2006, jolloin Rauno Rönnberg vuokrasi sen kaupungilta, vastasi sen muutostöistä ja perusti siihen ravintolan.

 

Linnoitus

 

Vallien ympäröimä historiallinen Lappeenrannan Linnoitus on vanhalle kauppapaikalle 1649 perustettu kaupunki. Sitä linnoittivat ensin 1700-luvulla ruotsalaiset, myöhemmin venäläiset. Venäjän vallan aikana rakennettiin sotilaskasarmit, asumukset, vallitukset, bastionit, portit (4 kpl) ja aukiot. Generalissimus Suvorovia pidetään koko linnoitusalueen suunnitelmien isänä. Rakennuksia on nyttemmin entisöity mm. asunnoiksi, käsityöläisten työpajoiksi sekä kulttuuri- ja liiketiloiksi. Linnoituksessa sijaitsee myös Suomen vanhin ortodoksinen kirkko (1785) ja kolme mielenkiintoista museota: Etelä-Karjalan Taidemuseo, Ratsuväkimuseo ja Etelä-Karjalan Museo. Alueella järjestetään opastettuja kävelykierroksia, joilla tutustutaan Linnoituksen vaiherikkaaseen historiaan.

Karjalassa, jonka eteläisimpään osaan Lappeenranta kuuluu, on ollut asutusta yli 10 000 vuotta. Saimaan rannoilta löytyy useita kalliomaalauksia tuhansien vuosien takaa, ja onpa lähistöltä (Korpilahti) löytynyt maailman vanhin kalastusverkko kivipainoineen. Karjalan kunnailta keräämistään kansantaruista on Elias Lönnrot kirjoittanut kansalliseepoksemme Kalevalan.

 

 

bottom of page